Vragen? Contacteer ons! 
+32 055.31.12.06

Kip aan het spit

Kip aan het spit verkrijgbaar op: donderdag - zaterdag

Smaakmakers

Een geroosterde kip is met peper en zout al lekker, als je goede kip hebt. Maar je kunt er natuurlijk ook wat aan toevoegen. In de buikholte kun je een ui bestoken met kruidnagel stoppen, of wat knoflooktenen en laurierblaadjes, of een klont boter en tuinkruiden. Een citroen is ook lekker. Of natuurlijk een officiële vuling die bij de kip wordt geserveerd.
De kip kan ook worden gebardeerd (gewikkeld in plakjes ontbijtspek of vet spek), of worden bestreken met specerijen.
Tenslotte kan de kip worden gemarineerd. Tijdens het einde van de roostertijd kan de kip dan worden bestreken met de marinade, Als er suiker inzit, kun je beter niet te vroeg gaan bestrijken, want dan verbrandt de suiker, waardoor het krokante laagje van de kip bepaald niet lekkerder wordt.


Kip aan 't spit verkrijgbaar op donderdag - zaterdag en zondag

Hoe lang moet kip in de oven en op welke temperatuur

Roosteren, dat doe je hier meestal in de oven. Sommige ovens hebben een draaispit, andere niet. Er zijn heteluchtovens en gasovens. Er zijn grote en kleine kippen, vette en magere. Ik ga hier dan ook niet precies vertellen op welke stand je oven moet staan of hoe lang de kip erin moet. Jullie kennen je eigen oven hopelijk beter dan ik. Maar er zijn wel aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je kip zo lekker mogelijk is. De oventemperatuur moet niet te hoog zijn, want dan is de buitenkant van de kip verbrand voordat het vlees gaar is. Een mogelijk temperatuur is 170 tot 180 graden Celsius. Een kip van 700 tot 1250 gram heeft dan 45 tot 60 minuten nodig om gaar te worden. Nog mooier is op 125 graden Celsius de kip twee uur in de oven te laten, zodat hij sappiger blijft. En het allermooiste is in een ketelbarbecue twee-en-een-half uur op honderd graden celsius. De smaak van die kip is adembenemend.